Şubat 14, 2019

Osmanlı'da Kadın Dergileri*

1886 yılında yayımlanan, Osmanlı'nın ilk kadın dergisi olan, sahibi ve tüm yazarlarının kadın olduğu ilk dergi Şükufezar'ın Arife Hanım tarafından yayınlanmış derginin açılış yazısı şöyle açılıyor:

“Biz ki saçı uzun aklı kısa, diye erkeklerin hande-i istihzasına hedef olmuş bir taifeyiz. Aksini ispat etmeye çalışacağız. Erkekliği kadınlığa, kadınlığı erkekliğe tercih etmeyerek, şah-rah-i sa’y-u amelde (çalışmanın doğru yolunda) payendaz-ı sebat (ayak direten) olacağız."

O dönemde faaliyet göstermiş diğer kadın dergilerinden bazı sayfalar;

Arife Hanım ve  Şükufezar Ekibi





10 yorum:

Dönüşü Olmayan Orman dedi ki...

Az ve öz paylaşımınızın devamını dilerim.

Barış Tutunan dedi ki...

Muhtemelen okuyucuları arasında kadın yoktu.Çok ilgi çekici bir konu seeçmişiniz...

Editör dedi ki...

Bilgi sahibi oldum
Teşekkür ederim.

Camgüzeli dedi ki...

Bu konuyu araştırırken bayağı şaşırmıştım.Kadınlar Osmanlı döneminde de oldukça etkili çalışmalar yapmışlar.Mesela Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-ı Nisvan Cemiyeti (Osmanlı Kadınının Haklarını Savunma Derneği)kadın hakları için yaptığı diğer çalışmaların yanında , ilk feminist kadın dergi olan” Kadınlar Dünyası “ dergisini de çıkarmış.

pelinpembesi dedi ki...

ne kadar güzel sayfalar.1880 li
yıllar demek ilk bizde ki kadın yazarların
su üstüne çıkma çabaları. Avrupadakilerden
fazla uzak değil gibi.

Zeynep Merdan dedi ki...

Cam Güzeli;

Dergi faaliyetleri ilk feminist hareketlere tekabül ediyor evet. Hatta sonlara doğru birinin başında Halide Edip de vardı. Konu ilginizi çekiyor sanırım. Şöyle bir kitap var, ben de henüz okumadım, tavsiye edeyim size de;

https://www.idefix.com/Kitap/Osmanli-Kadin-Hareketi/Serpil-Cakir/Arastirma-Tarih/Kadin/urunno=0000000057048?gclid=EAIaIQobChMIncKavcK94AIViMqyCh17tgE2EAYYASABEgJDOfD_BwE

Zeynep Merdan dedi ki...

Pelinpembesi;

İkinci sıradaki "Le Malumat"a aşık oldum resmen. :) Olası bir dergi projesinde fazlasıyla ilham alacağım bir kapak.

Tespitinizde haklısınız, yukarıda linklediğim kitap da ispatlıyor ki aslında çok şey yapılmış. Sadece araştırmadığımız için keşfedememişiz.

Furkan YETEK dedi ki...

Paylaşımlarınızı severek takip etmeye çalışıyorum daha nice paylaşımlarınız olur inşaallah...Sıkılmadan dirayetle :)...Selam ve Dua ile...

KONULOJİ dedi ki...

kadınlar çalışkandır :)

adamkarga dedi ki...

İsmini tam hatırlayamasam da Osmanlıca dersinde bir tane kadın dergisinin kapağını tercümeye çabalamıştık ödevimiz gereği. Şükufezar'ın açılış sözleri muazzamdı. Belki o dönemde bunu tüm ülkeye anlatmayı başaramadılar ama başlattıkları kıvılcımla yola çıkan niceleri yaptıkları işlerle ışık saçtılar.