Kasım 22, 2012

A. Schopenhauer'dan & Budala

 http://zekizabeth.deviantart.com/favourites/?offset
gözbebeklerim kocaman. dudaklarımda incecik bir sırıtık.
benim. buradaki budala benim.

*

Başkalarının görüşü hakkında duyulan abartılı kaygıyı daha ayrıntılı bir şekilde açıklamak için burada, kökleri insan doğasındaki o budalalığın koşullarının uygun bir karakterle buluşmasının yarattığı ışık efektiyle, ender bir şekilde kayırılmış oldukça abartılı bir örneği bulunabilir. Sözü edilen örnek, Times dergisinin 31 mart 1846 tarihli nüshasındaki, intikam amacıyla ustasını öldürmüş olan Thomas Wix adlı zanaatkar kalfasının idamının infazına ilişkin bir haberdeki bir bölümdür:

“İdam için belirlenen sabah, saygıdeğer cezaevi papazı tam zamanında onun yanındaydı. Ancak Wix, sakin davranmasına karşın, din adamının nasihatlerine ilgi göstermedi: onun gönlünde yatan asıl şey, utanılası sonunu izleyeceklerin önünde büyük bir cesaret göstermekti.. Sonra bunu başardı da. Acımasızca hapishanenin yanında kurulmuş bulunan idam sehpasına giderken geçmesi gereken avluda şunları söyledi: ‘hadi bakalım, doktor Dodd’un söylediği gibi, az sonra büyük sırrı öğreneceğim!’ kolları bağlı olmasına karşın, idam sehpasının basamaklarını en küçük bir yardım almadan çıktı; yukarı vardığında, sağdaki ve soldaki izleyicilere referans yaptı, bu referanslar orada toplanan kitlenin çılgın gibi alkışlarıyla yanıtlandı ve ödüllendirildi vb.”
Bu olay, ardından sonsuzluk gelecek ölümün en korkunç biçimi burnunun dibindeyken, bir araya toplanmış izleyiciler yığınında uyandıracağı etkiden ve onların zihinlerinde oluşturacağı görüşten başka bir şeyi dert etmeyen şan hırsının en güze örneğidir.

Arthur Schopenhauer / Aforizmalar: Bir Kimsenin Neyi Temsil Ettiği Üzerine (Syf : 56-57)

4 yorum:

N.Narda dedi ki...

okumak istediğim bir feylesof.

başkaları ne der, başkaları şöyle desin hakkımda,sansın...bu başkaları meselesini çözmek lazım...

Zeynep Merdan dedi ki...

yoğun yazıyor, metinleri ağır. hızlı okuyamıyorum bu adamı.

başkaları dediniz de benim de aklıma Sartre geldi N. bir de "cehennem başkalarıdır" sözü.

N.Narda dedi ki...

ya hu bu adamları okumak lazım,kaçışım yok felsefeden ama illa uzatıyorum arayı :)

Zeynep Merdan dedi ki...

okuyunuz.

:)